Man skal have en stemme for at blive hørt

Man skal have en stemme for at blive hørt

I forlængelse af projektet Man skal have en stemme for at blive hørt, har vi etableret den socialøkonomiske medievirksomhed Polykrom Media. Formålet er at:

  1. sikre arbejde til mennesker med handikap, sygdom eller andre begrænsninger i arbejdsevnen
  2. produktion af podcast og andre medieprodukter
  3. fortælle historier, der gør en forskel

Vores første produktion er den naturvidenskabelige podcast: NATURLIGVIS. Den startede som et projekt med udviklingsmidler fra Roskilde Universitet. Men nu er midlerne opbrugt, så NATURLIGVIS er i stedet for overgået til Polykrom Media. Og mens podcastens første sæson fortsætter frem til maj ’19 med frivillige kræfter her fra Polykromfonden, søger vi bl.a. fondsmidler til at fortsætte. Vi håber også derfor, at anden sæson kan gå i luften i august ’19. Men det er alt sammen meget nyt og spændende; så stay tuned…

Der er allerede en række podcast med NATURLIGVIS ude nu. Dem kan du høre netop der, hvor du lytter til podcast; bl.a. iTunes, Spotyfi, Google Play osv. Der er dels en række længere podcast; du kan bl.a. høre om asfalt og materialefysik i Vi asfalterer, mens vi kører 2. Om mikroplast og forureningi  Død ved mikroplastik; eller? Og Matematik i virkeligheden.

Vi har også produceret en række korte podcast i serien: På ca. 1 minut. Her kan du bl.a. høre om Hvad er formålet med naturvidenskab? Hvad er den naturvidenskabelige metode? Hvad er rullemodstand? Hvad er plastik? Og Hvad er matematik? Der kommer desuden flere også af dem frem til og med maj ’19.

Man skal have en stemme for at blive hørt blev først afprøvet i 2015-17 med bl.a. podcastserien Velfærdsland. Her forsøgte Nalle Kirkvåg og en række gæster på anderledes vis at formidle om velfærdslandet Danmark og de mange danskers møde med samt tanker om ‘systemet’. Velfærdsland var et eksperiment med den samtalende podcast, som bl.a. bygger på Hal Kochs smukke tanker om et samtalende demokrati. Også andre forsøger sig med noget lignende i samtalesaloner rund om i landet.

Før eksperimenterede vi med den monterede intim-dokumentar, en ny type podcast i Danmark. Med inspiration fra bl.a. dokumentarisme & den udskældte realitygenre, har vi eksperimenteret med at fortælle om og vise, hvordan det er at møde det velfærdsland, alle abonnerer på. Mange har nemlig en forestilling om, at det der velfærd er en slags forsikring, der bare indløses, når man for brug for det. Ofte er virkeligheden dog en helt anden! Det bliver meget tydeligt i Nalle Kirkvågs (meta)podcast Velfærdsland #4 Verdens største idiot, der netop bruger intimdokumentarens fortælleform. Nalle er ikke mindst frustreret over de mange myter, der florerer om velfærdslandet Danmark. Men hvordan kan han fortælle om det, så det er vedrørende og interessant og hvor man som lytter, rent faktisk forstår alvoren og de bekymringerne fra et langt liv som handikappet?

At velfærdslandet Danmark er presset, er tydeligt i to podcast med Caroline Livingstone. Efter et selvmordsforsøg indlægges hun på et lukket psykiatrisk hospital. I Velfærdsland TALK #4 Barndom i Astrid Lindgrenland – med hovedet fyldt af Kafka fortæller Caroline bl.a. om en nedslidt psykiatri, hvor der også er klasseskel ml. de indlagte. Og i Velfærdsland TALK #5  At pisse i bukserne for at holde varmen… fortæller Caroline om en psykiatri så overbelastet, at man ikke udskrives, når man er rask; men når nogen har det værre end en selv og derfor, har endnu mere brug for pladsen.

I TALK #12 Johanne Schmidt-Nielsen & opkast på tasteturet, kan du høre om hvordan hun tager det meget personligt, når syge og ledige igen får slag. Og dét tænder en ild i hende! Ligesom vi kommer omkring Joachim B. Olsen & voksenmobning og en del om tonen på de sociale medier… Nalle Kirkvåg eksperimenterer også med at vende rollerne; så er det ham der pludselig er på. Nalle fortæller om, at skulle tage sig sammen, noget alle syge, handikappede tit får af vide, at de lige skal se at gøre. Men til gengæld vil du (næsten) ikke høre et ord om det berømte hus i Valby.

Af Polykromfondens tidligere projekter kan nævnes Europa-Parlamentsvalget i 2014. Her formidlede en række unge ml. 19-30 år om EU på: Dit EU – med podcast og artikler om Det Der EU.
I 2011 var PolykromFonden på Roskilde Festival for i samarbejde med festivalen at formidle anderledes fortællinger om og fra netop den festival. Det blev til projektet: Kulturmøder på Roskilde Festival. I dette dogmeprojekt producerede 12 unge på blot 36 timer seks podcast, der bl.a. handlede om Ensomhed på Roskilde Festival, radiomontagen All about the dresses: om Gertrud & Katrine, der dengang var konferencierer på Odeon Scenen samt Muhamed Vejzovic podcast om Kvinderoller på Roskilde Festival. Muhamed fandt bl.a. svar på alt det, du gerne vil vide om fx kvinders seksualitet, men som du måske er bange for at spørge om – inkl. hygiejne, Camp Cunt og kussomaten.